Lag om sjuklön - Vad du behöver veta som arbetsgivare

Introduktion

Lagen om sjuklön är en viktig del av den svenska arbetsrätten och reglerar hur sjuklön ska betalas ut till anställda som blir sjuka. Som arbetsgivare är det viktigt att känna till dessa regler och vad som förväntas av dig när en anställd blir sjuk. I denna artikel kommer vi att gå igenom lagen om sjuklön och vad du behöver veta som arbetsgivare.

Regler för sjuklön

Enligt lagen om sjuklön är arbetsgivaren skyldig att betala ut sjuklön till anställda som blir sjuka. Sjuklönen är en ersättning för den lön som den anställde skulle ha fått om han eller hon inte hade blivit sjuk. En anställd har rätt till sjuklön från och med den åttonde dagen av sjukdomen, och sjuklönen betalas ut i högst 364 dagar. Sjuklönen beräknas på den anställdes lön och betalas ut av arbetsgivaren.

Vad du behöver tänka på som arbetsgivare

Som arbetsgivare är det viktigt att du är medveten om dina skyldigheter när en anställd blir sjuk. Det inkluderar att betala ut sjuklön till den anställde enligt reglerna i lagen om sjuklön. Det är också viktigt att ha en policy för sjukfrånvaro och att informera dina anställda om vad som förväntas av dem när de blir sjuka. Det kan också vara viktigt att ha rutiner för att hantera sjukfrånvaro och att ha en dialog med den anställde för att försöka underlätta återgången till arbetet efter sjukdomsperioden.

Särskilda regler för korta sjukdomsperioder

För korta sjukdomsperioder, det vill säga sjukdomar som varar i mindre än en vecka, finns det särskilda regler för sjuklön. Arbetsgivaren är inte skyldig att betala ut sjuklön för sjukdomar som varar mindre än sju dagar. Istället ansvarar den anställde för att ta ut sin semester eller ledighet för att täcka förlorad lön. Det är viktigt att ha klara rutiner för att hantera korta sjukdomsperioder och att informera dina anställda om vad som gäller.

Relevanta nyckelord som är kopplade till lag om sjuklön:

  1. Sjuklön
  2. Arbetsgivare
  3. Anställda
  4. Sjukfrånvaro
  5. Sjukpenning
  6. Försäkringskassan

Sammanfattning:

Lagen om sjuklön är en viktig del av den svenska arbetsrätten och reglerar hur sjuklön ska betalas ut till anställda som blir sjuka. Som arbetsgivare är det viktigt att känna till dessa regler och vad som förväntas av dig när en anställd blir sjuk. I denna artikel har vi gått igenom reglerna för sjuklön, vad du behöver tänka på som arbetsgivare, samt särskilda regler för korta och långa sjukdomsperioder. Det är viktigt att ha en god dialog med den anställde under sjukdomsperioden och att försöka underlätta återgången till arbetet efter sjukdomsperioden.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.