Faktureringsmetoden - vad är det och hur fungerar det?

Introduktion

Faktureringsmetoden är ett sätt för företag att redovisa moms på sina fakturor. Det är en metod som kan användas av vissa företag för att förenkla momsredovisningen. I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad faktureringsmetoden är, hur den fungerar och vilka företag som kan använda den.

Vad är faktureringsmetoden?

Faktureringsmetoden är ett alternativ till den vanliga momsredovisningsmetoden. Istället för att redovisa momsen på det fakturabelopp som betalats under en period, redovisar man momsen på fakturorna som har skickats ut. Detta innebär att momsen redovisas och betalas in först när fakturan betalas av kunden.

Hur fungerar faktureringsmetoden?

Faktureringsmetoden fungerar genom att företaget anger momsen på fakturorna som skickas ut, istället för att redovisa momsen på det fakturabelopp som betalats under en period. När kunden sedan betalar fakturan betalar denne momsen till företaget som sedan betalar in den till Skatteverket. Detta innebär att företaget får behålla momsen under den tid det tar för kunden att betala fakturan.

Vilka företag kan använda faktureringsmetoden?

Faktureringsmetoden kan användas av företag som säljer varor eller tjänster till andra företag eller organisationer. För att använda faktureringsmetoden måste företaget ha en omsättning på minst 3 miljoner kronor per år och ha fått tillstånd från Skatteverket.

Relevanta nyckelord som är kopplade till faktureringsmetoden:

  1. Momsredovisning
  2. Fakturor
  3. Betalning
  4. Företag
  5. Omsättning

Sammanfattning:

Faktureringsmetoden är ett alternativ till den vanliga momsredovisningsmetoden där företaget redovisar momsen på fakturorna som skickas ut istället för att redovisa momsen på det fakturabelopp som betalats under en period. Företag som säljer varor eller tjänster till andra företag eller organisationer och har en omsättning på minst 3 miljoner kronor per år kan använda faktureringsmetoden efter att ha fått tillstånd från Skatteverket. Faktureringsmetoden kan underlätta momsredovisningen och ge företaget en viss likviditetsfördel då momsen betalas in först när fakturan betalas av kunden.

Diploma Premium

All utbildning online till ett pris

Få obegränsad tillgång till hundratals utbildningar i ett helt år.

Utbildning när & var du vill

Utbildas via din dator, mobil eller surfplatta.

Kompetensutveckling

Ta del av hundratals diplomerande utbildningar.

Utbildning i din egen takt

Titta, lyssna och repetera hur mycket du vill.

© 2022-2023 Diploma Group AB. Alla rättigheter reserverade.